Getlíkov memoriál prilákal do mesta takmer 200 lekárov

13.05.2010 Celý región

Vranov nad Topľou 13. mája (TASR) - Za účasti takmer dvoch stoviek hostí sa dnes v priestoroch Mestského úradu vo Vranove nad Topľou uskutočnila vedecká pracovná schôdza lekárov Prešovského a Košického samosprávneho kraja ...
Podujatie, na ktorom sa hovorilo o skúsenostiach z praxe pediatrov a nových liečebných postupoch na domácej pôde, zorganizoval Spolok lekárov vo Vranove nad Topľou.
\"Dnešné podujatie je takou svetlou spomienkou na profesora Andreja Getlíka. Stretli sa tu jeho bývalí spolupracovníci, ako aj jeho žiaci, \" uviedla pre TASR predsedníčka vranovského Spolku lekárov Božena Sotáková. Ako dodala, obsahom Getlíkovho memoriálu sú odborné a vedecké témy z lekárskeho prostredia, no zároveň ide o nadviazanie kontaktov medzi pediatrami z regiónu. V neposlednom rade si zdravotnícki pracovníci vzájomne vymieňajú skúseností z praxe.
Odborné prednášky boli dnes podľa Sotákovej slov orientované na ochorenia štítnej žľazy, autoimunitu, liečbu meningokokovej sepsy, transplantáciu obličiek či náhle poruchy dýchania u detí. Prednášajúci sa zaoberali aj syndrómom náhleho a neočakávaného úmrtia a popísali niekoľko základných problémov súvisiacich s hospitalizáciou detských pacientov. \"Všetky prezentované návody, prístupy či upozornenia sledujú jediný cieľ, a to, čo všetko je potrebné zabezpečiť pre zdravie a blaho najmenších, \" konštatovala Sotáková.
Predsedníčka Spolku lekárov poznamenala, že tradičné lekárske podujatie sa každoročne organizuje na počesť profesora Getlíka, ktorý bol jeden zo zakladateľov slovenskej imunológie a alergológie. Vedecká pracovná schôdza sa na východe Slovenska organizuje pravidelne na pôde štyroch okresných miest, a to v Michalovciach, Humennom, Vranove nad Topľou a Trebišove.
 

Vyberte región